MENÜ

A TEST A TE TEMPLOMOD!


Mi is a masszazs?

 

A masszázs, a testfelületen alkalmazott mechanikus behatás, mely meghatározott technikával történik. Egészségünk és lelki harmóniánk megteremtése a cél. Serkenti a vérkeringést, ezáltal befolyásolja a szívritmust és a vérnyomást. Hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt és az izmok feszültségét, továbbá elsimítja az idegpályákon felhalmozódott energiatorlódásokat.

Jelen társadalmunkban egyre növekvő elvárásoknak kell megfelelnünk munkánkban és magánéletünkben egyaránt. Rohanó életmódunk folyamán elhanyagoljuk az egészséges étkezést, a testmozgást és a pihenést. Ezáltal egyre fiatalabb korban tapasztalhatunk egészség romlást, folyamatos feszültséget. Az idegesség és a türelmetlenség szinte napi rutinná válik a mindennapok folyamán. A masszázs nagyon sok esetben segít.

Vannak olyan masszázsok, melyek kifejezetten az izmok lazítására vannak kidolgozva, valamint léteznek kifejezetten stressz oldó masszázsok.

 

 

 

 

 

 

 

Masszazs javallatai (indicatio)

- Egészség és Közérzet javító.
- Mozgásszervi betegségek kezelése
- Hátfájás, derékfájás, fejfájás, nyakfájás kezelése.
- Izomfájdalmak, izomsorvadások kezelése
- Izomcsomók, izomfeszülés, izomgörcsök oldása
- Balesetek utáni rehabilitáció, csonttörések utókezelése
- Bénulások kezelése
- Izületi mozgásbeszükülés oldása
- Keringés javítása, vérbőség fokozás
- Mozgásszegény életmód pótlására
- Kondicionálára, izomlazításra, izomerősítés
- Sport tevékenységek teljesítményfokozására
- Sport sérülések utókezelése
- Narancsbőr kezelésére
- Stressz oldására, nyugtatására, alvászavar kezelésére
- Hátfájás kezelése, megszüntetése


Masszazs ellenjavallatai(contraindicatio)
- Heveny izületi (akut artritis, stb.) és egyéb gyulladások esetén.
- Lázas betegs
ég idején. (Ekkor nem a regeneráció, hanem csak a láz fokozódna)
- Fertőzéses bőrelváltozások esetén. (Kiterjedt nedvező, vagy fekélyes, gennyes elváltozás a bőrön) 
- Mélyvénás trombózis esetén. (A vérrög elmozdulhat, s máshol okozhat elzáródást, mely a beteg életébe is kerülhet!) 
- Infarktus, vagy anginás roham esetén. 
- Visszér gyulladás esetén. (varikositas - visszeres csomók) 
- Fokozott vérzékenységgel járó betegség esetén. (pl. trombózis után sincumar és marcumar szedésekor) 
- Menstruáció első két napján. (később a deréktáj kihagyásával lehet) 
- Rosszindulatú daganatos betegeknél. (A maszázs serkenti a sejt szaporodást, tehát növeli a daganatot, ellenben javítja a közérzetet.) 
- Terhesség alatt óvatosan lehet csak masszírozni (ülve, hanyatt 
és oldalt fekve). A fogások, csak simításokból állnak. Dörzsölni nem, illetve csak a nyaktájékon szabad. 
- Friss traumatikus sérülések esetén (hámsérülés, izületi sérülés és törés) 
- Instabil pszichés állapot. 
- Friss agyi történések esetén (stroke). 
- Csontritkulás (osteoporosis) előrehaladott fázisában. 
- Közvetlenül műtét után.

 

Masszazs variációk

 


Svéd-izomlazító:

A svéd masszázs során először simításokat végzünk a kezelt testtájékon, ez által megteremtjük a kontaktust a pácienssel és felmérjük a testtájék állapotát. A simítások nyugtató, relaxáló hatásúak, a bőrben vérbőséget, melegségérzetet keltenek, valamint az elhalt hámréteg leválását is elősegítik.

 

A svéd masszázs során alkalmazott dörzsölő fogások a bőrre, bőr alatti kötőszövetre, valamint az izmokra is hatással vannak. A mély dörzsölés a kötőszövetet fellazítja, oldja a kötőszöveti- és izomletapadásokat, valamint csökkenti a fájdalomérzetet. A fájdalmas izomcsomók kezelésében elengedhetetlenek a dörzsölő fogások. A simítással és dörzsöléssel előkészített izomzat alkalmas a gyúró fogások kivitelezésére.

 

A gyúrás a mélyebb kötőszöveti és izomrétegekre van jótékony hatással. A gyúrás során nő az izmok vérellátása, ezáltal fokozódik a salakanyagok távozása, a feszültség és a fájdalomérzet pedig csökken. A gyúrás helyes alkalmazásával a fokozott, illetve csökkent izomtónus az izmok egyensúlyi állapota irányába befolyásolható.

A masszázskezelés során alkalmazott vibrációs fogás a szövetekre általános nyugtató hatással van, és nagymértékben hozzájárul az izomfeszülések lazításához.
A masszázs az egész szervezetre hat, csökkenti a vérnyomást, fokozza a kiválasztást, áthangolja az akaratunktól független, vegetatív idegrendszer működését. Különböző jellegű svéd masszázskezelések által a szervezet aktivizálható, felfrissíthető, vagy ellenkezőleg, teljesen ellazítható, relaxálható; gondolataink, lelkünk pedig kellemesen áthangolható

Aromaterápiás

Az aromaterápia nagyon összetett hatással van a szervezetre. Hatásmechanizmusuk a következő. Az illóolajok igen könnyen felszívódnak bőrön keresztül, gyorsan átjutnak a bőr rétegein, elérik a véráramot, majd a véráram segítségével elérik a különböző szerveket. Továbbá nem elhanyagolható, hogy belégzés során, a különféle illatok, lelki és érzelmi reakciókat váltanak ki, ezért nagyon jól alkalmazható szorongásoldásra és egyéb lelki problémák kezelésére. Leghatékonyabb az aromaterápia és a masszázs együttes alkalmazása, az ilyen típusú problémák kezelése során.

Részleges-gyógy masszazs
kötőszöveti masszazs

 


A masszázst általában olyan területeken végzik, ahol másodlagos elváltozások jöttek létre, elsődleges betegségek mellékhatásaként. Speciális fogásokkal kilazítják a görcsös izmokat, ezzel is elősegítik a fájdalmak enyhítését. Segít a tartási zavarokkal küszködőknek, fejlődési rendellenességnél és betegségek, balesetek utáni regenerálódásnál. Célja, hogy felgyorsítsa a gyógyulási folyamatot és fokozza a vérkeringést a problémás területen.

 

 

A kötőszövet szerepe többrétű. Részt vesz a szervek táplálásában, raktározásban, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. Duzzadó és sorvadó képességét könnyen változtatja. Ezek a tulajdonságok képezik a gondolati hátterét a kötőszöveti masszázsnak. Elizabeth Dicke német gyógytornásznő alsó végtagi érszűkületben szenvedett. A melléktünetként jelentkező derékfájdalmait a keresztcsont felett végzett "húzó fogásokkal" igyekezett enyhíteni, amikor alsó végtagjaiban bizsergést, átmelegedést érzett. Ezt a kezelést többször megismételte, így nem kellet megműteni a lábait. Tapasztalatai alapján kidolgozta és bevezette a kötőszöveti masszázst, mint új kezelési módot. E módszer nem kellemes, ám hatékony.
--

 

Asztali nézet